Ajankohtaista

Leo-Pekka Tähti: "Auto liikkuu vasta kun kaikilla on turvavyöt päällä"

Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä. Leo-Pekka Tähti on tunnollinen turvavyön käyttäjä ja pitää huolen, että myös muut käyttävät turvavyötä. Tähti ja yhdeksän muuta huippu-urheilijaa antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta Turvassa Tiellä -ohjelman valtakunnallisessa videokampanjassa.

Leo-Pekka Tähti kelasi juuri päättyneissä Berliinin EM-kisoissa 100, 200, 400 ja 800 metrin matkat. Vuoden urheilijaksi vuonna 2016 valittu Tähti oli suorastaan pysäyttämätön, sillä kotiinviemisinä tuli neljä mitalia, joista kolme oli kultaisia.

Tähti oli ensimmäisiä urheilijoita, joka lähti innolla mukaan tukemaan Turvassa Tiellä -ohjelmaa. Tähti valitsi näkökulmakseen turvavyön käytön.

"Autoni ei liikahda, ennen kuin jokaisella on turvavyö kiinnitetty", hän painottaa.

"Turvavyö suojaa kaikelta. Olen nähnyt sen itse ja kokenut valitettavasti myös kolarin kautta. Vaikka tärkeintä on se mitä ratin ja kuljettajan välillä tapahtuu, turvavyö tulee tärkeysjärjestyksessä heti toisena", maailman paras ratakelaaja kuvailee.

Tähti liikkuu paljon autolla. Hän ymmärtää, että kiireessä tai takapenkkimatkustajana turvavyön kiinnitys ei välttämättä aina tunnu tarpeelliselta. Mutta sitä se on - kaikista tarpeellisin liike ennen liikkeelle lähtöä.

"Teko on pieni ja nopea mutta tosiasiassa kaikista suurin ja tehokkain: yhdellä klikkauksella voi varmistaa oman ja läheisten turvallisuuden, ja pelastaa henkiä. Olen itse tunnollinen turvavyön käyttäjä ja huolehdin, että se on muillakin päällä. Turvavyön käyttö on hyvä juurruttaa rutiiniksi jo lapsena", Tähti pohtii.

Katso video artikkelin alusta. AKK:n ja hankekumppaneiden koostamissa videoissa urheilun huippuammattilaiset ja yhteiskunnalliset vaikuttajat tuovat esille itselleen tärkeitä, liikenneturvallisuuteen liittyviä sääntöjä.

Turvassa Tiellä - mistä on kyse?

Tähden ohella Turvassa Tiellä -hankkeen tukijoihin ovat liittyneet Valtteri Bottas, Mika Häkkinen, Esapekka Lappi, Matti Suur-Hamari, Miro Heiskanen, Kaisa Mäkäräinen ja Mikael Forssell. Kampanjakasvojen videoihin pääsee tutustumaan pitkin vuotta Turvassa Tiellä -ohjelman verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Ohjelmalla pyritään herättämään huomiota liikenneturvallisuutta edistäviin tekoihin ja aktivoimaan ennen kaikkia moottoriajoneuvolla liikkuvia vaikuttamaan sekä itseensä että lähipiiriinsä, jotta arkiliikenteestä tulisi turvallisempaa. Liikenneturvallisuuslupauksien punaisena lankana kulkevat FIA:n "Kymmenen Kultaista Tieliikennesääntöä" ovat AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman ydinsanoma.

Turvassa Tiellä on autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK:n, yhteiskuntavastuuohjelma, jota on toteutettu vuodesta 2013 alkaen. Valtakunnallinen ohjelma vie kouluttajiensa avulla liikennekasvatusta yläkouluihin ja 2. asteen oppilaitoksiin, ja on samalla osa maailmanlaajuista FIA Action for Road Safety -kampanjaa. Ohjelma tuo vuosittain liikenneturvallisuutta esille myös useissa autourheiluun ja yhteiskunnalliseen toimintaan liittyvissä tapahtumissa, kuten Suomen MM-rallissa ja SuomiAreenassa.

Turvassa Tiellä -hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Suomen Poliisi, Suomen Autokoululiitto, NEP Finland, Nokian Renkaat, Lasol, Neste, Mercedes-Benz sekä Allright.eu. Liikenneturvallisuutta rakentamassa ovat myös Suomen Moottoriliitto ja Moottoripaja-hanke.

Lisätiedot:

AKK / Turvassa Tiellä: Raakel Koittola, 044 358 4522, raakel.koittola@autourheilu.fi