Ajankohtaista

Esapekka Lappi lupaa noudattaa nopeusrajoituksia: ”Henkilöauto on ihan eri asia kuin ralliauto"

Esapekka Lappi on ollut mukana tukemassa AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelmaa jo vuodesta 2013 lähtien. Lappi kehottaa noudattamaan nopeusrajoituksia. Lappi ja yhdeksän muuta huippu-urheilijaa antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta Turvassa Tiellä -ohjelman valtakunnallisessa videokampanjassa.

Turvassa Tiellä on vuoden 2013 alussa alkunsa saanut valtakunnallinen tieliikenneturvallisuuskampanja, jonka järjestää autourheilun kansallinen lajiliitto AKK-Motorsport, yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Se on samalla osa autourheilun kansainvälisen kattojärjestön, FIA:n, Action for Road Safety -kampanjaa.

Toyotan MM-rallitiimissä ajava Esapekka Lappi on tukenut Turvassa Tiellä -ohjelmaa alusta asti. 27-vuotias Lappi on tottunut ajamaan ralliautolla kaasu pohjassa, mutta normaalissa liikenteessä liikkuessaan hän noudattaa aina nopeusrajoituksia.

”Olen saanut lapsesta asti ajaa kovaa. Ehkä siksi ei ole koskaan tarvinnut kokeilla liikenteessä. Kaveritkin tajusivat sen, että minulla ei ollut varaa virheisiin liikenteessä, eivätkä yllyttäneet edes ajamaan lujaa. Jos olisi lähtenyt kortti, en olisi voinut ajaa rallia”, Lappi naurahtaa.

Lapin mukaan on tärkeää, että kaikki noudattaisivat nopeusrajoituksia.

”Liikennehän perustuu kansalaisluottamukseen; pitää luottaa, ettei se vastaantuleva aja päälle. Täytyy osata lähteä ajoissa matkaan, ettei perustele itselleen ylinopeutta siksi, että liikenteen takia tulisi kiire.”

Lappi korostaa, ettei liikenne ole oikea paikka testata omia rajoja.

”Henkilöauto on ihan eri asia kuin ralliauto. En itsekään pysty hallitsemaan sitä yhtä hyvin kuin ralliautoa. Vaikka taidot tuntuisivat kuinka hyviltä, ei liikenne ole koskaan oikea paikka ajaa kovaa. Jos tuntuu, että kaasujalka painaa, voi siirtyä suljetuille ja valvotuille harrastepaikoille tai kilpateille testaamaan”, Suomen MM-rallin vuonna 2017 voittanut Lappi muistuttaa.

Lapin ohella Turvassa Tiellä -hankkeen tukijoihin ovat liittyneet Valtteri Bottas, Mika Häkkinen, Leo-Pekka Tähti, Matti Suur-Hamari, Miro Heiskanen, Kaisa Mäkäräinen ja Mikael Forssell. Kampanjakasvojen videoihin pääsee tutustumaan pitkin vuotta Turvassa Tiellä -ohjelman verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kampanjalla pyritään herättämään huomiota liikenneturvallisuutta edistäviin tekoihin ja aktivoimaan ennen kaikkia moottoriajoneuvolla liikkuvia vaikuttamaan sekä itseensä että lähipiiriinsä, jotta arkiliikenteestä tulisi turvallisempaa. Liikenneturvallisuuslupauksien punaisena lankana kulkevat "Kymmenen Kultaista Tieliikennesääntöä" ovat AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman ydinsanoma.

Turvassa Tiellä on autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK:n, yhteiskuntavastuuohjelma, jota on toteutettu vuodesta 2013 alkaen. Valtakunnallinen ohjelma vie kouluttajiensa avulla liikennekasvatusta yläkouluihin ja 2. asteen oppilaitoksiin, ja on samalla osa maailmanlaajuista FIA Action for Road Safety -kampanjaa. Ohjelma tuo vuosittain liikenneturvallisuutta esille myös useissa autourheiluun ja yhteiskunnalliseen toimintaan liittyvissä tapahtumissa, kuten Suomen MM-rallissa ja SuomiAreenassa.

Turvassa Tiellä -hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Suomen Poliisi, Suomen Autokoululiitto, NEP Finland, Nokian Renkaat, Lasol, Neste, Mercedes-Benz sekä Allright.eu. Liikenneturvallisuutta rakentamassa ovat myös Suomen Moottoriliitto ja Moottoripaja-hanke.

Lisätiedot:

AKK / Turvassa Tiellä: Raakel Koittola, 044 358 4522, raakel.koittola@autourheilu.fi