Ajankohtaista

NHL-lupaus Miro Heiskanen: "Älä tekstaa ja aja"

18-vuotias Miro Heiskanen on yksi kaikkien aikojen lupaavimmista suomalaisjääkiekkoilijoista. Ykköskierroksella NHL:ään varattu Heiskanen tiedostaa, ettei autolla ajaminen ja puhelimen käyttäminen samanaikaisesti ole millään tasolla toimiva yhdistelmä. Heiskanen ja yhdeksän muuta huippu-urheilijaa antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman valtakunnallisessa videokampanjassa.

Päättyneellä Liiga-kaudella sarjan parhaaksi puolustajaksi valittu Heiskanen oli mukana voittamassa alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta vuonna 2016 ja hän on edustanut Suomen A-maajoukkuetta PyeongChangin talviolympialaisissa ja Tanskan MM-kisoissa.

Lähteminen AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelmaan oli oman ajotutkintonsa viime kesänä suorittaneelle Heiskaselle kunnia-asia. Poikkeuksellisen taitavana luistelijana tunnettu NHL-seura Dallas Starsin ykköskierroksella varaama kiekkolupaus on omaksunut nopeasti ajamisen perustaidot.

"Ajaminen alkaa tuntua aika luontevalta. Voisi sanoa, että se tulee jo selkäytimestä", Heiskanen sanoo.

Heiskanen korostaa, että ihmisten tulisi keskittyä ajamisen aikana ainoastaan ajamiseen. Puhelimen räplääminen on edelleen yksi suurimmista turvallisuusriskeistä liikenteessä.

"Kun ajan niin pidän puhelintani taskussa ja yleensä se on vielä äänettömällä. Toki välillä tulee pieni houkutus tarkastaa, onko tullut viestejä. Ajokoulussa korostettiin paljon sitä, ettei pidä räplätä puhelinta tai keskittyä siihen ajamisen aikana."

Heiskasen mukaan älypuhelinten näpräämisestä aiheutuva ongelma on havaittavissa myös muualla kuin liikenteessä.

"Tuntuu, etteivät jalankulkijat juurikaan katsele, mistä autot tulevat.
Välillä on vähän huolimatonta tekemistä. Käytän itse joskus puhelinta kävellessäni, mutta suurimmaksi osaksi tarkkailen liikennettä. Myös kävelijöiden tulisi olla tarkkaavaisempia puhelimen käytön suhteen."

Ensi kaudella Pohjois-Amerikassa kiekkoilevan Heiskasen vinkki liikenneturvallisuuden parantamiseksi on ytimekäs.

"Kun ajat niin keskity ajamiseen. Keskittyminen ei saa herpaantua sekunniksikaan puhelimen takia."

Heiskasen ja muiden kampanjakasvojen videoihin pääsee tutustumaan pitkin vuotta Turvassa Tiellä -ohjelman verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kiekkotaiturin ohella kampanjassa nähdään mm. Matti Suur-Hamarin, Mika Häkkisen, Leo-Pekka Tähden, Kaisa Mäkäräisen, Mikael Forssellin, Esapekka Lapin sekä usean muun urheilutähden kannanotto liikenneturvallisuuden puolesta.

Kampanjalla pyritään herättämään huomiota liikenneturvallisuutta edistäviin tekoihin ja aktivoimaan ennen kaikkia moottoriajoneuvolla liikkuvia vaikuttamaan sekä itseensä että lähipiiriinsä, jotta arkiliikenteestä tulisi turvallisempaa. Liikenneturvallisuuslupauksien punaisena lankana kulkevat Kymmenen Kultaista Tieliikennesääntöä ovat Turvassa Tiellä -ohjelman ydinsanoma.