Ajankohtaista

Paralympia-kultamitalisti Matti Suur-Hamari:  ”Liikenteessä elämä on kiinni millisekunneista”

Paralumilautailija Matti Suur-Hamari on kaksinkertainen paralympiamitalisti, lajissaan kolminkertainen maailmanmestari sekä X Games -voittaja, joka tietää omakohtaisesti, mitä keskittyminen liikenteessä merkitsee. Matti ja yhdeksän muuta huippu-urheilijaa antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman valtakunnallisessa videokampanjassa.

Se oli aivan tavallinen päivä elokuussa yhdeksän vuotta sitten, muistelee Suur-Hamari, 31. Moottoripyörä kiisi tiellä kuin unelma, kunnes jotain tapahtui: inhimillinen huomion herpaantuminen ja pyörä rysähti yhteen henkilöauton kanssa risteysalueella. Suur-Hamaria kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, sitten leikkauspöydälle. Yöllä nuori mies heräsi teho-osastolta ja hoitaja kertoi, että vasen jalka oli amputoitu polven alapuolelta.

Siitä alkoi sinnikäs ja urhoollinen tarina, joka nosti Suur-Hamarin lopulta maailman huipulle paralumilautailussa. Liikenneonnettomuus vei, mutta myös antoi. Rauhallinen ja lämminhenkinen huippu-urheilija ei jossittele, mutta liikenneturvallisuuden suhteen hän ei tingi tippaakaan. Siksi lähteminen Turvassa Tiellä -ohjelman tukijoihin tuntui luontevalta ja videokampanjan myötä annettava tieliikennelupaus ”Keskityn ajamiseen” itselle tärkeältä.

”Toivottavasti oma tarinani saa ihmiset havahtumaan. Elämä on kiinni millisekunneista, kun yllättävä tilanne tulee eteen”, Suur-Hamari pohtii.

”Liikenteessä et ole koskaan yksin, siksi yritän itse keskittyä siellä mahdollisimman paljon. Jouduin kolariin, koska tilanteessa kumpikaan osapuoli ei ollut tarpeeksi hereillä.”

”On myös tärkeää keskittää tarkkaavaisuus olennaiseen, eikä vaikkapa kännykkään. Sitä paitsi liikenteessä on rentouttavaa liikkua, kun matkalla ei tarvitse lukea kaikkia viestejä ja meilejä", Suur-Hamari muistuttaa hymyillen.

Turvassa Tiellä -ohjelman videokampanja käynnistyi helmikuussa kaksinkertaisen F1-maailmanmestari Mika Häkkisen voimin. Videoihin pääsee tutustumaan pitkin vuotta Turvassa Tiellä -kanavien kautta. Videokampanjassa nähdään Suur-Hamarin ja Häkkisen ohella mm. Leo-Pekka Tähti, Kaisa Mäkäräinen, Mikael Forssell, Esapekka Lappi sekä useita suomalaisia autourheilutähtiä.

Kampanjalla pyritään herättämään huomiota liikenneturvallisuutta edistäviin tekoihin ja aktivoimaan ennen kaikkia moottoriajoneuvolla liikkuvia vaikuttamaan sekä itseensä että lähipiiriinsä, jotta arkiliikenteestä tulisi turvallisempaa. Liikenneturvallisuuslupauksien punaisena lankana kulkevat Kymmenen Kultaista Tieliikennesääntöä ovat Turvassa Tiellä -ohjelman ydinsanoma.

Turvassa Tiellä -yhteistyökumppaneita ovat Suomen Poliisi, Suomen Autokoululiitto, NEP Finland, Nokian Renkaat, ja Lasol. Liikenneturvallisuutta rakentamassa ovat myös Suomen Moottoriliitto ja Moottoripaja-hanke.

Lisätiedot:
AKK / Turvassa Tiellä: Raakel Koittola, 044 358 4522, raakel.koittola@autourheilu.fi